شنبه ۰۸ اردیبهشت ۰۳

آرشیو تیر ماه 1401

با اپليكيشن مشاوره پزشكي و روانشناسي مدافون مي توانيد هر روز هفته، در هر ساعتي با پزشك و روانشناس مشاوره كنيد

سوالات رایج درباره سنگ کلیه

۱۳ بازديد

در این مقاله دکتر سجاد اصل فلاح پزشک عمومی مدافون به برخی از سوالات رایج درباره سنگ کلیه پاسخ داده اند. پس تا انتها همراه ما باشید و پاسخ سوالات خود را دریافت کنید. در صورتی که پاسخ خود را در این مقاله نیافتید، سوالات خود را در قسمت کامنت برایمان بنویسید.

سنگ کلیه چیست؟

سنگ کلیه به ذرات کوچک و سختی گفته می‌ شود که در یک یا هر دو کلیه تشکیل شده و گاهی به داخل حالب انتقال پیدا می‌ کند. این عارضه یکی از بیماری‌ های شایع کلیه و مجاری ادراری در کشورمان است و مبتلایان را با گرفتاری ‌های زیادی روبرو می ‌نماید. ادرار از مواد معدنی فراوان و املاح‌ محلول در آن تشکیل شده است. هنگامی که در ادرار مقادیر زیادی از این مواد معدنی و املاح وجود داشته باشد، امکان رسوب کردن و پدید آمدن سنگ کلیه نیز وجود دارد.

سوالات رایج درباره سنگ کلیه

سوالات رایج درباره سنگ کلیه
چند نوع سنگ کلیه وجود دارد؟

سنگ کلسیمی: شایع‌ترین نوع سنگ کلیه سنگ کلسیمی است که از کلسیم و اگزالات یا کلسیم و فسفات تشکیل می‌شود. سنگ استوویتی یا عفونی: سنگ استوویتی از منیزیم و آمونیوم تشکیل می‌شود، شکلی شاخ مانند دارد و نسبتاً بزرگ است. سنگ اوریک اسید: این نوع سنگ صاف و قهوه‌ای رنگ است و در افرادی تشکیل می‌شود که رژیم غذایی سرشار از پروتئین دارند. سنگ سیستئینی: سنگ سیستینی غالباً زرد رنگ و بلوری شکل است.

آیا سنگ کلیه ارثی است؟

حدود یک چهارم بیمارانی که مبتلا به سنگ ادراری می شوند در یکی از اقوام درجه یک خود سابقه سنگ ادراری دارند و این نشان می دهد که استعداد فامیلی برای ابتلا به سنگ وجود دارد.

آیا ماء الشعیر برای دفع سنگ یا پیشگیری از سنگ کلیه موثر است؟

خیر.ماء الشعیر هم مثل سایر نوشابه های گاز دار حاوی اگزالات زیادی است و مصرف زیاد و مداوم آن نه تنها باعث پیشگیری از سنگ سازی نمی کند بلکه ممکن است سنگ سازی را تشدید هم بنماید.

بزرگی سنگ کلیه چقدر است؟

سنگ کلیه می‌تواند کوچکتر از دانه ‌های شن یا به بزرگی توپ گلف باشد. سنگ کلیه ممکن است صاف یا تیز باشد یا لبه‌ های ناهموار داشته باشد.

پزشک چگونه می تواند به ماهیت و نوع سنگ کلیه پی ببرد؟

بهترین راه برای یافتن نوع سنگ، آزمایش خود سنگ می باشد. اگر احساس می کنید که دارید سنگ دفع می کنید، بعد از دفع حتماً سنگ خود را نگه دارید. به علاوه با آزمایش ادرار یا خون نیز می توان به ماهیت سنگ پی برد. جهت آزمایش ادرار باید ادرار ۲۴ ساعته جمع آوری شود.

دکترآنلاین مدافون در تمامی ساعات شبانه روز آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشد. شما می توانید با نصب و ثبت نام در اپلیکیشن پزشک آنلاین مدافون، از بهترین متخصصان کشور، مشاوره پزشکی آنلاین دریافت نمایید.

آیا دارو های گیاهی بر دفع سنگ موثر هستند؟

در کشورهای مختلف داروهای گیاهی متفاوتی برای درمان سنگهای کلیه استفاده می شوند و تحقیقات علمی متعددی نیز درمورد داروهای گیاهی که در این زمینه موثرند انجام شده است.نتیجۀ کلی این تحقیقها این است که هنوز نمی توان نقش این دارو ها را در درمان سنگهای ادراری به طور کامل رد یا قبول کرد.در هر صورت مصرف این دارو ها در کنار داروهای اصلی و استاندارد سنگ های ادراری اشکالی ندارد.

سنگ کلیه چگونه تشخیص داده می شود؟

سنگ کلیه با راه های زیر تشخیص داده می شود. آزمایش ادرار برای تشخیص عفونت، آزمایش خون برای بررسی بالا بودن غلظت مواد شیمیایی مرتبط با ایجاد سنگ کلیه در خون، رادیوگرافی: سنگ‌های حاوی اوریک اسید معمولاً در عکس رادیوگرافی دیده نمی ‌شود. IVU (پیلوگرام داخل وریدی): ماده حاجب رنگی مخصوصی تزریق می ‌شود که در عکس رادیوگرافی قابل مشاهده است. سی تی اسکن: هیچ ماده‌ای تزریق نمی‌ شود و اسکن فقط دو دقیقه طول می ‌کشد.

هر ساله چند نفر دچار سنگ کلیه می شوند؟

دو تا سه درصد مردم دچار سنگ کلیه می‌شوند. سنگ کلیه یک سوم از موارد ناراحتی‌های مجاری ادراری را به خود اختصاص می‌دهد.

سوالات رایج درباره سنگ کلیه

سنگ کلیه با چه روش هایی درمان می شود؟

سه روش اصلی برای درمان سنگ کلیه وجود دارد که عبارتند از: سنگ ‌شکنی برون اندامی با شاک ویو (درمان سنگ کلیه با شاک ویو تراپی)، یوتروسکوپی (URS)و نفرولیتوتومی از راه پوست (PCNL)

آیا سنگ کلیه خطرناک و مرگبار است؟

سنگ کلیه علی‌رغم ناراحت کننده بودن، به ندرت وضعیتی خطرناک و مرگبار ایجاد می‌کند. موادر نادر شامل انسدادهای منجر به عفونت خون (سپسیس) و نارسایی کلیه در بیمارانی می‌شود که سنگ، تنها کلیه‌ی سالم آنها را مسدود می‌کند.

آیا بیماران سنگ ساز بهتر است دستگاه تصفیه آب در منزل نصب کنند یا آب را بجوشانند و بعد مصرف کنند؟

خیر. میزان آب مصرفی بسیار مهمتر ازنوع آبی است که مصرف می شود.یعنی اگر کسی اختصاصا برای این منظور بخواهد دستگاه تصفیه آب استفاده کند، نیازی به این کار نیست.

آیا رژیم غذایی در ایجاد سنگ ادراری نقش دارد؟

بله ، در یک مطالعه دیده شده که شیوع سنگ ادراری در همسران کسانی که مبتلا به سنگ کلیه بوده اند بیشتر از همسران کسانی بوده که مبتلا به سنگ ادراری نبوده اند. این موضوع نشان می دهد که رژیم غذایی خانواده بر ایجاد سنگ تاثیر دارد.بارز ترین تاثیر را میزان مصرف مایعات دارد. هرچه مایعات کمتری در رژیم غذایی باشد احتمال سنگ سازی بیشتر است. مصرف زیاد چای و قهوه و نوشابه و گوشت و نمک نیز در افزایش سنگ سازی دخالت دارد.

آیا شغل افراد هم در استعداد سنگ سازی نقش دارد؟

تحقیقاتی انجام شده که نشان می دهد کسانی که مشاغل کم تحرک و پشت میز دارند بیش از افرادی که شغلهای پرتحرک دارند دچار سنگ ادراری می شوند.بدیهی است که کسانی که در محیطهای گرم کار می کنند و تعریق زیادی دارند نیز اگر مایعات مصرف نکنند با افزایش ریسک سنگ سازی روبرو خواهند بود.

مصرف چه مایعاتی در افراد مبتلا به سنگ ادراری توصیه می شود؟

بهترین مایع خود آب است.آب میوه طبیعی نیز مناسب است ولی مصرف آب میوه های مصنوعی و نوشابه های گازدار در این افراد مضر است.چای کم رنگ هم می تواند در کسانی که نمی توانند آب به مقدار زیاد مصرف کنند،استفاده شود. ولی دقت کنید که چای پررنگ سنگ سازی را زیاد می کند.

نوشیدن چه مایعاتی مضر است؟

چون آب گریپ فروت خطر تشکیل شدن سنگ کلیه را افزایش می ‌دهد، به بیماران مستعد ایجاد سنگ کلسیم اگزالات توصیه می ‌شود که از نوشیدن آب گریپ فروت خودداری کنند. به علاوه آب قره قاط که نوشیدن آن غالباً به دلیل کمک به پیشگیری از عفونت ‌های مجاری ادراری توصیه می ‌شود، چون حاوی اگزالات است، برای بیماران مستعد تشکیل سنگ کلیه مفید نیست.

همه چیز درباره رعشه یا لرزش

۱۳ بازديد

رعشه یا لرزش یکی از اختلالات حرکتی است. در اصطلاح پزشکی لرزش و حرکات غیرارادی ریتمیک (منظم) با فرکانس مشخص و غیر ارادی، رعشه نامیده می شود. این مشکل در اکثر موارد در نواحی دست ها و بازوها دیده می شود. برخی عوامل همچون استرس، عصبانیت، ترس، مصرف کافئین، کشیدن سیگار، خستگی و سایر موارد مانند آن با لرزش بدن ارتباط دارند. رعشه با تشنج، تیک، کره (حرکات غیرمنظم در یک یا همه بدن)  و.. متفاوت است.

لرزش می تواند یک بیماری و یا علامت یک بیماری باشد. این اختلال بیشتر در ناحیه دست دیده می شود اما می تواند در فک تحتانی، زبان، گردن و سر نیز وجود داشته باشد.

رعشه یا لرزش

بیماری ها  و شرایطی که می توانند موجب لرزش شوند

لرزش بدن گاهی با ابتلا به بیماری ها و مشکلات مربوط به وضعیت سلامتی مانند موارد زیر ارتباط دارد:

  • بیماری پارکینسون: از علائم اصلی بیماری پارکینسون، لرزش یا رعشه عموما در یک طرف بدن است.
  • بیماری ام اس یا MS: به ندرت ممکن است که افراد مبتلا به ام اس به رعشه مبتلا شوند. بسته به اینکه در کجای مغز پلاک ایجاد شود. اگر پلاک در ساقه مغز یا مخچه ایجاد شود می تواند باعث لرزش شود. این لرزش ها اکثرا لرزش های شدید هستند.

اگر دوست دارید درباره بیماری MS بیشتر بدانید، مقاله زیر را بخوانید:

  • ضربه مغزی: خصوصا در ورزشکارانی مانند بوکسورها که ضربه دائم به سر دارند.
  • تومور مغزی
  • سکته مغزی: سکته مغزی در قسمت های خاص مغز مثلا تالاموس می تواند موجب لرزش و رعشه شود که البته خیلی شایع نیست.
  • بعضی بیماری های داخلی مانند پرکاری تیروئید، مشکلات کبدی، مشکلات کلیوی
  • استفاده از داروهای خاص مانند داروهای ضد افسردگی، کورتون
  • اختلالات مغز و اعصاب
  • بیمارانی که دیابت دارند و افت قند پیدا می کنند
  • بعضی مواد مخدر و محرک مانند کوکائین

انواع لرزش

لرزش ها بر اساس فرکانس هایشان با هم تفاوت دارند که انواع آن شامل این موارد هستند:

لرزش پارکینسون: این نوع لرزش بر اثر بیماری پارکینسون و اکثرا در سن ۶۵ سال به بالا رخ می دهد.

لرزش خوش خیم فامیلی / لرزش اسنشییل: شایع ترین نوع لرزش است که زمینه ارثی دارد.

لرزش فیزیوولوژیک: این نوع لرزش در واقع بیماری نیست و بسیار خفیف و کم می باشد.

لرزش ارتو استاتیک: تنها در حالت ایستاده رخ می دهد و شخص در حالت نشسته یا خوابیده لرزش ندارد.

لرزش دیستونی: به دنبال اسپاسم های دست یا گردن ایجاد می شود.

لرزش ناشی از ضایعات مخچه: آسیب به مرکز تعادل مغز (مخچه) می تواند باعث این لرزش شود. مواردی مانند سکته مغزی، ام اس یا مسمومیت دارویی که روی مخچه اثر می گذارد می تواند موجب این موضوع شود.

لرزش ناشی از بیماری های اعصاب و روان: در این نوع از لرزش، با یک عامل مثلا عامل استرس زا، شخص دچار لرزش در یک اندام می شود. تشخیص این نوع لرزش مشکل است و در آن شخص با معطوف شدن حواسش به موضوع دیگر، لرزش متوقف می شود.

مشاوره آنلاین روانشناسی

اگر برای درمان رعشه های عصبی نیاز به مشاوره با یک روانشناس یا روانپزشک دارید، مدافون بهترین انتخاب است.

دریافت مشاوره آنلاین با بهترین روانشناسان کشور

در ادامه به معرفی دو نوع رایج تر لرزش پرداخته ایم:

لرزش اسنشییل یا ET (لرزش خوش خیم فامیلی)

این نوع لرزش از شایع ترین نوع رعشه است و در ۵۰ درصد موارد در افرادی دیده می شود که سابقه خانوادگی لرزش در بین آنها وجود دارد. این لرزش با یک نارسایی عصبی و لرزش یا رعشه غیرارادی در نقاط مختلف بدن همراه است.

در اکثر مواقع این مشکل دست ها، بازوها، ناحیه سر، حنجره، زبان و چانه را تحت تاثیر خود قرار می دهد و این مشکل کمتر در نقاط پایین بدن مشاهده می شود. این لرزش در هنگام انجام فعالیت مثلا برداشتن یک لیوان رخ می دهد ولی اگر به طور مثال شخص دست هایش در کنار بدنش یا روی میز باشد لرزشی ندارد.

فرکانس این لرزش متوسط است و می تواند در دهه ۳ و ۴ زندگی یا ۵ و ۶ رخ دهد. این بیماری پیش رونده نیست و بر اثر بیماری دیگری نیست.

درمان لرزش اسنشییل:

همان طور که گفته شد این نوع لرزش، خوش خیم بوده و در صورتی که لرزش های شخص برای او مشکل زا باشد، درمان دارویی انجام می شود. درمان های پیشرفته تری مانند تزریق بوتاکس یا جراحی نیز می تواند در درمان این بیماری به کار برده شود.

علائم لرزش اسنشییل

  • لرزش غیرقابل کنترل برای یک مدت زمانی کوتاه
  • لرزش صدا
  • افتادن سر
  • لرزشی که پس از یک دوره استرس تشدید شود
  • لرزشی که با انجام حرکات هدفمند تشدید شود
  • لرزشی که با استراحت کاهش یابد
  • مشکلات حفظ تعادل در موارد نادر

لرزش پارکینسون

پارکینسون یک بیماری اضمحلالی است که با بالا رفتن سن، احتمال ابتلا به آن بیشتر می شود. این بیماری به ندرت در افراد جوان دیده می شود. لرزش یکی از علائم بیماری پارکینسون است. یعنی ۸۰ تا ۸۵ درصد افراد مبتلا به پارکینسون لرزش دارند. این لرزش می تواند ناتوان کننده باشد. این بیماری معمولا در سن های بالای ۶۵ سال رخ می دهد.

علائم لرزش پارکینسون

  • لرزش یک طرفه است. دو طرفه نیست یعنی مثلا فقط در سمت چپ بدن وجود دارد.
  • فرکانس لرزش آن از فرکانس لرزش اسنشییل کمتر است.
  • در اکثر مواقع این لرزش در حالتی که دست در حالت استراحت است رخ می دهد مثلا در حالتی که شخص دستش آزاد است و مشغول راه رفتن.
  • همراه با لرزش علائم دیگری مانند سفتی و کندی حرکت نیز می تواند رخ دهد.
  • علائم دیگری مانند اختلالات شناختی، فراموشی، قامت خمیده، اختلال در راه رفتن، اختلالات خلقی، افسردگی، اضطراب، توهم و هذیان هم ممکن است بر اثر مصرف دارو در این بیماری دیده شود.

بیماری پارکینسون یک بیماری پیشرونده است که با دارو قابل کنترل می باشد.

لرزش خفیف و کم

نوعی از لرزش خفیف وجود دارد که می تواند در افراد جوان هم دیده شود. این لرزش بیماری نیست و بر اثر کمبود خواب، مصرف کافئین، مصرف سیگار، خستگی، قطع مصرف الکل در افرادی که مصرف زیاد الکل دارند، فعالیت ورزشی شدید، استرس و اضطراب ممکن است رخ دهد. این نوع رعشه، لرزش  فیزیولوژیک است.

این لرزش معمولا نیازی به درمان ندارد.

متخصص مغز و اعصاب

در صورتی که دچار لرزش یا رعشه هستید، می توانید در مدافون با بهترین پزشکان متخصص مغز و اعصاب مشاوره پزشکی آنلاین داشته باشید.

همین الان توسط دکتر مغز و اعصاب آنلاین ویزیت شو!

همه چیز درباره زخم معده

۱۳ بازديد

هنگامی که اسید معده لایه ی مخاطی و محافظ دستگاه گوارش را از بین ببرد، ممکن است زخم هایی بر روی معده ایجاد گردد که به آن زخم معده یا پپتیک اولسر(peptic ulcer disease) گفته می شود. این بیماری دردناک بوده و لذت غذا خوردن را از شما می‌ گیرد. همچنین ممکن است وقت و بی ‌وقت با دردهای شدید و خفیف موجب اذیت و آزار شما گردد. در واقع بیماری پپتیک اولسر در دسته بیماری های خوش خیم قرار می گیرد و حتی ممکن است علائمی نیز نداشته باشید.

زخم معده

علائم زخم معده

رایج ترین علائم زخم معده عبارتند از:

  • سوزش معده
  • احساس درد در معده
  • درد هنگام خوردن یا نوشیدن
  • احساس سیری
  • نفخ معده
  • حالت تهوع
  • استفراغ خون
  • احساس خستگی بی دلیل
  • کاهش وزن بی دلیل
  • رنگ پریدگی
  • وجود خون در مدفوع یا مدفوع تیره
  • احساس درد در پشت کمر

چنانچه هر یک از علائم فوق را در خود مشاهده نمودید، می توانید با دکتر تلفنی یا دکتر آنلاین مدافون مشاوره پزشکی داشته باشید.

عوامل ایجاد کننده زخم معده

عوامل ایجاد کننده زخم های گوارشی بسیار متعدد هستند. در ادامه به معرفی این عوامل خواهیم پرداخت:

  • شایعترین علل ایجاد کننده زخم معده، وجود باکتری هلیکوباکترپیلوری (Helicobacter Pylori) می باشد. باکتری ایجاد کننده زخم، این باکتری در عفونتهای انسانی بسیار شایع است و می تواند به دیواره معده چسبیده و باعث ضعیف شدن و التهاب آن قسمت از معده گردد.
  • مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مثل آسپرین، پروفن و…
  • استرس و اضطراب
  • رژیم غذایی نامناسب
  • وعده های غذایی نامنظم
  • سیگار کشیدن
  • نوشیدن الکل
  • مصرف غذاهای تند

راه های تشخیص زخم معده

معمولا بیماران با مشاهده برخی از علائم ذکر شده فوق به پزشک مراجعه نموده و پزشک برای تشخیص دقیق از روش های مختلفی استفاده می نمایند. برخی از این روش ها عبارتند از:

آزمایش خون

آزمایش مدفوع

تست تنفس هلیکوباکتر

تست تنفس هلیکوباکتر که با آن تست تنفس اوره نیز گفته می شود،، به تشخیص هلیکوباکتر در معده و دوازدهه کمک می کند.در این آزمایش، بیمار باید مقداری مایع شفاف بنوشید و در کیسه ای بازدم کند. اگر نمونه تنفس حاوی مقادیر بالاتر از حد نرمال دی اکسید کربن بود، احتمال وجود هلیکوباکتر پیلوری وجود دارد.
همه چیز درباره زخم معده

آندوسکوپی

در این تست، لوله ای ظریف به نام آندوسکوپ و دوربین متصل به آن، از طریق مری وارد معده، مخاط معده و دوازدهه می شود و پزشک به بررسی این قسمت ها خواهد پرداخت. میزان صحت این روش بسیار بالاست و پزشک علاوه بر تشخیص بیماری، خوشخیم یا بدخیم بودن آن را نیز می تواند تشخیص دهد.

بیوپسی

در روش بیوپسی یا نمونه برداری، بخشی از بافت معده جهت انجام آزمایش های دقیق برداشته می شود.

بلع باریوم (swallow barium)

در این روش شما باید یک مایع سفید غلیظ (باریم) که دستگاه گوارش فوقانی شما را پوشش می دهد را بخورید. سپس پزشک می تواند از طریق اشعه ایکس روی معده و روده کوچک شما را بررسی کند.

راه های درمان زخم معده

پس از تشخیص زخم معده توسط پزشک، انجام اقداماتی برای درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری، ضروری می باشد. درمان زخم معده به علت به وجود آمدن، شدت و اندازه آن بستگی دارد. معمولا درمان شامل کشتن باکتری هلیکوباکتر پیلوری در صورت وجود، حذف یا کاهش استفاده از NSAID ها و درمان دارویی می باشد. در ادامه بهترین راه های درمان زخم معده را به شما معرفی خواهم نمود:

مصرف داروهای آنتی بیوتیک

داروهای آنتی بیوتیک برای از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری مورد استفاده قرار می گیرند. اگر هلیکوباکتر پیلوری در دستگاه گوارش شما یافت شود، پزشک ممکن است ترکیبی از آنتی بیوتیک ها را برای از بین بردن باکتری توصیه کند. این داروها ممکن است شامل: آموکسی سیلین (Amoxil)، کلاریترومایسین (Biaxin)، مترونیدازول (Flagyl)، تینیدازول (Tindamax)، تتراسایکلین و لووفلوکساسین باشند.

مصرف داروهای کاهش دهنده اسید معده

داروهای کاهش دهنده اسید معده، که مهارکننده‌ های پمپ پروتون یا PPI نامیده می ‌شوند، با مسدود کردن عملکرد بخش ‌هایی از سلول‌ هایی که اسید تولید می ‌کنند، اسید معده را کاهش می ‌دهند و باعث بهبودی می شوند.  این داروها عبارتند از: امپرازول (Prilosec)، لانسوپرازول (Prevacid)، رابپرازول (Aciphex)، اسمومپرازول (Nexium) و پانتوپرازول (Protonix) می باشد.

زخم معده

درمان با جراحی

در مواقعی که میزان زخم معده به مرور زمان بهبود نیابد و عود نماید، خونریزی داشته باشد و یا مانع ورود غذا از معده به روده باریک شود، درمان های دارویی نتیجه ای نداشته و پزشک تصمیم به جراحی می گیرد. در این جراحی بسته به تصمیم پزشک، اقدامات زیر صورت می گیرد.

  • برداشتن کل زخم
  • گرفتن بافت از قسمت دیگر روده و اتصال آن روی محل زخم
  • بستن شریان خونریزی دهنده
  • قطع منبع عصبی معده برای کاهش تولید اسید معده
آیا می توان از ایجاد زخم معده پیشگیری جلوگیری کرد؟

بله با رعایت نکات تغذیه ای و توجه ویژه به مواد غذایی مصرفی، می توان تا حد زیادی از ایجاد زخم معده جلوگیری نموند. اما نکته ای که وجود دارد این است که شما نمی توانید از زخم معده ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری جلوگیری کنید. با این حال، می توانید با محدود کردن مصرف آسپرین و داروهای ضد التهابی خطر ابتلا را کاهش دهید. همچنین برای کاهش ناراحتی از مصرف غذاهای اسیدی (آب پرتقال)، تند، کافئین و الکل خودداری کنید

سرطان معده در ابتدا چه علائمی دارد؟

از نظر علائم بالینی، سرطان معده ابتدا فقط ممکن است باعث سوء هاضمه، درد معده، بی‌اشتهایی، کاهش وزن، سیری زودرس و ترش کردن شود. اگر فردی دچار این علائم شود، به خصوص اگر بالای ۴۵ سال داشته باشد، حتما باید آندوسکوپی انجام دهد.